woensdag 26 december 2007

Klaaskoeken






Recept en werkwijze:


  • Samenstelling
500gr. bloem
2,5 dl. melk
1 ei + 1 dooier voor de afwerking
17,5 gr droge gist
40 gr. suiker
75 gr. boter (mag omega3 zijn)


  • Deeg bereiding

Boter en helft van de melk verwarmen
De rest van de melk bijvoegen zodat het geheel "lauw" is
Bloem,suiker en de gist mengen door de zeef
Maak een kuiltje en doe er het volledige ei bij
Voeg het lauwe, boter met melk, mensel toe
Alles kneden tot een soepele doch vaste deeg bekomen wordt
Met de hand kneden is 15 min !
20min. afgedekt (met handdoek) laten rijzen op kamer temperatuur (21°C)

  • Deeg verwerking

Deeg nogmaals kneden voor een paar minuten
Uitrollen tot een dikte van 1,5cm
De verschillende figuren uitsteken en op bakpapier op de bakplaat leggen
Nogmaals 20 min. laten rijzen, of tot een dubbele hoogte bereikt is !
Lukt dit niet op kamer temp. een alternatief is 20 min. in de warmelucht oven op 40°C
Voorzichtig bestrijken met een mengsel van eierdooier en wat lauw water
Alleen de eierdooier met water geeft donkerbruine kleur,met eiwit erbij is het wat lichter

  • Bakken

Voorverwarmde oven 200°C
Baktijd bij hetelucht 10min.
Baktijd gewone oven 15 min.

SMAKELIJK !

Geen opmerkingen: